Det er nå en gang slik at fotball på eliteserienivå kan bli noe forutsigbart når det kommer til tabellplasseringer. De største lagene har tross alt råd til de beste spillerne og de beste fasilitetene, i tillegg til at de selvfølgelig får flere supportere. Ingen velger seg et bunnlag når de skal begynne å dyrke fotballinteressen, ettersom alle vil være en del av et vinnende lag.

I Premier League har man alltid snakket om “top 4”, “big 5” eller “big 6”, som refererer til de lagene som forventes å hele tiden ligge i toppsjiktet. Som regel innfrir disse lagene også, og de kjemper alltid mot hverandre om å bli seriemestere. Det er sjelden rom for såkalte underdog-historier, men i 2015/16-sesongen var det faktisk det. Et lag med solide odds mot seg (5000/1) skulle ende opp med å sjokkere en hel fotballverden og sende sine egne fans til himmels. Man kan nesten si at ikke et eneste sete var tørt på King Power Stadium den sesongen, og det var neppe grunnet noen urinveisinfeksjon.

Leicester City hadde tradisjonelt sett vært et middelmådig lag som slet med å holde plassen i Premier League. I den foregående sesongen hadde de knapt unngått nedrykk, og få hadde troen på at de ville gjøre det særlig bedre i 2015/16. Ansettelsen av den nye manageren Claudio Ranieri vekket heller ingen optimisme, og det ble spådd at han kom til å få sparken tidlig dersom klubben gjorde det dårlig, noe eksperter var sikre på at de ville.

Da sesongen var sparket i gang, tok det likevel ikke mange serierunder før Leicester begynte å etablere seg på tabelltoppen. Med seire mot Sunderland og West Ham United og uavgjort mot selveste Tottenham Hotspur etter de tre første kampene, hadde Ranieri og hans menn allerede begynt å sjokkere. De fortsatte å vinne og vinne, og det med en spillertropp som var ganske lik den klubben hadde benyttet seg av den foregående sesongen.

Etter at halve sesongen var ferdigspilt lå Leicester øverst på tabellen, og de hadde knapt tapt en eneste kamp. Kun Arsenal og Liverpool hadde klart å slå dem. Likevel var ingen overbeviste. Eksperter var sikre på at boblen holdt på å sprekke. Det gjorde den imidlertid ikke. Leicesters sjokkerende resultater var så utenom det vanlige at historien deres gikk verden rundt. Plutselig begynte selv utenforstående å få øynene opp for fotball, Premier League og Leicester City.

Spillerne, hvorav de fleste av dem var helt ukjente før sesongstart, ble underdog-helter. Jamie Vardy skrev til og med fotballhistorie etter å ha scoret i 13 kamper på rad, noe som fremdeles er Premier League-rekord.

Den 2. mai 2016 spilte Chelsea og Tottenham uavgjort på Stamford Bridge, hvilket gjorde at sistnevnte ikke hadde sjanse til å ta igjen Leicester. Det umulige var altså blitt et faktum. Leicester City hadde, med 5000/1 i odds, vunnet Premier League. Mange regner det for å være det største øyeblikket innen idrett noensinne. Uansett er Leicester City et bevis på at alt kan skje, og at fotballen er endeløst uforutsigbar. Dette kan vi ha godt av å ha i tankene.

shuttle-dark