Fotball handler om å gi alt man kan i 90 minutter. Mange av oss minnes at trenerne våre pleide å si dette under lilleputtdagene. På profesjonelt nivå gjelder også denne regelen, selv om vi stadig ser at den neglisjeres. Det er gjerne det som skjer når et lag gir fra seg en ledelse på to eller flere mål på kort tid. Det er fort gjort å bli for komfortabel når man er i ledelsen, noe som i verste fall fører til at kampen snus.

Det er mange faktorer som kan spille inn på hvorfor et lag gir fra seg en solid ledelse til det andre laget, men det er slettes ikke uvanlig å ta en seier for gitt. Selvfølgelig forekommer det ofte at motstanderlaget setter inn et ekstra gir mot slutten, men det skjer gjerne som følge av at laget som leder plutselig gir dem muligheten til det ved å ikke lenger gi 100 %.

Å tape fotballkamper er aldri gøy, hverken for spillere eller fans. Et nederlag er dog som surest når man har gitt bort en ledelse til det andre laget. Har man for eksempel ledet 3-0 frem til det 60. minutt, for så å ende opp med å tape 3-4, har man definitivt gjort noe feil. Og treneren blir neppe blid. Fra tid til annen hører vi om kamper hvor resultater snus, og skylden legges på at laget som ledet plutselig virket mindre aggressive.

Hovmod står for fall

Slik går det når man tar seieren for gitt, og forsømmer regelen om at fotball handler om å gi alt i 90 minutter. Å trekke seg tilbake defensivt for å ri på en ledelse er én ting, en annen ting er å ta foten av gasspedalen fordi man tror man har vunnet kampen. Et prakteksempel på dette er Champions League-finalen i 2005 da Liverpool lå under 0-3 mot AC Milan, men klarte å score 3 mål i andre omgang, for så å vinne på straffesparkkonkurranse. Daværende Milan-spiller Cafu har i senere tid bekreftet ryktene om at Milan-spillerne begynte feiringen allerede i pausen da de ledet med 3 mål.

Hovmod står for fall, er det noe som heter. De som husker Champions League-finalen det året vil nok være enig i det. Liverpools seier smakte nok enda bedre fordi den kom i kjølvannet av en slik monumental snuoperasjon, og en tilstedeværende fansen, med sine drakter, parykker, skjerf og bannere kunne juble som aldri før. Nå skal det sies at det ikke bare var AC Milans hovmod som gjorde at kampen ble snudd, men også Liverpool iherdige innsats.

Etter et taktskifte i pausen viste de en helt annen spillerstil, og det var tydelig at de hadde tenkt å gi alt i kampens andreomgang. Likevel spørs det hvordan utfallet ville blitt dersom Milan hadde holdt samme tempoet i andre omgang..

shuttle-dark