Fotball er verdens største sport, og er spesielt populær i Europa, Sør-Amerika og Afrika. Sporten bare fortsetter å vokse, og har etter hvert også blitt populær i Asia og Nord-Amerika. Hvis du har begynt å følge fotball mer nylig kan det virke overveldende, men vi har rådene for deg som ønsker å lære mer om den internasjonale sporten.

Spill fotball selv

Det finnes flere grunner til at fotball er så populært. Sporten er for både barn og voksne, samtidig som den er tilgjengelig for alle. Du trenger kun en ball og noe å skyte på, og det er derfor den har en slik verdensappell. Ballen trenger ikke nødvendigvis å være en fotball, og kan for eksempel være en ball av plastikk, som har blitt sett i Afrika og i fattigere deler av verdenen. Har du ikke noen mål kan du være mer kreativ, og ha to mål som er bygd med byggevarer.

En annen grunn er at fotball skaper bond mellom mennesker i ulike stadier i livet. Hvis en far og en sønn heier på det samme laget vil de være mye sammen når de ser på de samme kampene, som vil forsterke familiebåndene og forholdet mellom dem. To ukjente mennesker fra andre land kan også heie på det samme laget, og de vil ha et emne å snakke om. Det trenger ikke engang ha felles lag, da selve emnet kan bli snakket om i flere timer.

Lær deg reglene

Når du slår på TV-en og ser at en fotballkamp er på, kan du nyte den så mye som en annen person, selv om du ikke er godt kjent med reglene. Reglene er allikevel en del av spillet, og vil gjøre sporten enklere å forstå. Les om de ulike posisjonene, og de generelle reglene, som blant annet rødt og gult kort, offside og hands. I tillegg blir det gøyere å snakke om hvem som er de beste spillerne, og om et lag fortjente å få straffe eller ikke når du skjønner regelverket.

Ha et lag å følge

Noen velger et lokalt lag, mens andre plukker det samme fotballaget som familien heier på. Hvis du ikke har noe forhold til fotball allerede, eller ikke ønsker å følge i familiens fotspor, må du selv finne deg et lag, noe som er vanskeligere enn det høres ut som. Det er flere toppligaer i Europa, men du må velge kun en av lagene derfra. Hvordan du finner dette laget er opptil deg, om du så velger en av de topp 6 lagene i Premier League eller en underdog i La Liga.

Vær oppdatert

Hvis du har valgt et lag må du holde deg oppdatert, fordi det er dumt å ikke kunne navnene på spillerne dine. Lær deg historien bak fotballlaget ditt, og om tidligere spillere og hendelser. Vil du virkelig komme inn i sporten må du også lese om andre lag, og hvordan deres situasjon er.

shuttle-dark